Εκπαιδευτική δράση «Υιοθετώ ένα Πλοίο»

Στα πλαίσια του εργαστηριακού μαθήματος “Εφαρμογές Δ.Κ.Α.Σ. – ECDIS – ARPA” της  Γ’ τάξης ειδικότητας Πλοίαρχων, εκτελέστηκε με επιτυχία η νέα εκπαιδευτική δράση «Υιοθετώ ένα Πλοίο», η οποία έχει ως στόχο οι μαθητές να αναλαμβάνουν και να παρακολουθούν καθημερινά ένα ποντοπόρο πλοίο, καταγράφοντας τα στοιχεία ταξιδιού του πλοίου και χαράζοντας το Voyage Plan.
Σε καθημερινή βάση θα αντλούνται τα στοιχεία του πλοίου από διαδικτυακές εφαρμογές (LRIT) και το noon position του πλοίου θα τοποθετείται στους αντίστοιχους ναυτικούς χάρτες. Παράλληλα θα λαμβάνονται μετεωρολογικά δελτία και navigational warnings από τους δέκτες του εργαστήριου, τα οποία θα χρησιμοποιούνται ώστε η «ομάδα γέφυρας» των μαθητών που συμμετέχουν στο Project, να παίρνει τις κατάλληλες αποφάσεις για την εξέλιξη του πλου και την ασφάλεια του πλοίου.
Σε τακτά χρονικά διαστήματα το όλο project θα προωθείται στον πλοίαρχο του πλοίου ο οποίος θα το συγκρίνει και το σχολιάζει σε σχέση με το πραγματοποιηθέν ταξίδι. Στη συνέχεια οι μαθητές θα καταχωρούν τις απόψεις του πλοίαρχου και θα τις συγκρίνουν με τις δικές τους αποφάσεις και τα όσα έχουν οι ίδιοι έχουν υποτυπώσει στο ναυτικό χάρτη.
Επίσης, οι μαθητές θα μπορούν να μεταφέρουν προς τον πλοίαρχο τυχόν απορίες που τους έχουν δημιουργηθεί, σχετικά με το πώς επιλύονται διάφορα ζητήματα σχετικά με την ναυσιπλοΐα και την ασφάλεια του ταξιδιού γενικότερα.
Σημειώνεται ότι κατά την διάρκεια της επαφής με το πλοίο θα τηρούνται όλες οι προβλεπόμενες προδιαγραφές ασφάλειας δεδομένων και επικοινωνιών, όπως τις έχει ορίσει ο IMO στις αποφάσεις του περί Cyber Security Regulation που περιγράφονται στο MSC-FAL.1/Circ.3

Όπως φαίνεται από τα παραπάνω, οι μαθητές θα δουλεύουν πάνω σε υπαρκτά δεδομένα σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο ΑΠΣ για το μάθημα «Εφαρμογές Δ.Κ.Α.Σ. – ECDIS – ARPA», ενώ σε συνδυασμό με την επαφή τους με τον πλοίαρχο και τους αξιωματικούς του πλοίου θα αποκτούν μια βιωματική άποψη των διδασκομένων μαθημάτων βάσει του ΑΠΣ.
Σύντομα θα έχουμε την εμπειρία καταγραφής τέτοιων ταξιδιών από διάφορους τύπους πλοίων και στο τέλος της εκπαιδευτικής χρονιάς θα κάνουμε συνολική αξιολόγηση του όλου Project.